Istnieje kilkadziesiąt różnych koncepcji dotyczących treningu ramion. W czasach świetności Arnolda Schwarzeneggera (od połowy lat 60’ XX wieku do połowy lat 70’ XX wieku) królował trening objętościowy, atakowano każdą partię kolosalną ilością serii. Arnoldowi Schwarzeneggerowi przypisywany jest następujący trening: poniedziałki, środy i piątki: [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
[...] 3 minuty mężczyźni ćwiczyli 3 x w tygodniu jedna grupa stosowała 3 x w tygodniu pseudo-FBW (nogi, push, pull), druga stosowała trening przypominający 3 dniowego splita (klatka, plecy, nogi) Mężczyźni trenowali średnio 4,2±2,4 roku, ich całkowity staż wynosił od 1,5 do 10 lat treningu. Grupa „siłowa” stosowała następujący trening: [...]
[...] glikogenu zagadnienie. Na koniec dodam, iż fruktoza oczywiście nie jest optymalnym „paliwem” dla sportowca, a szczególnie w dużej dawce (a to wiadomo przynajmniej od 30-40 lat). Nie uważam też, aby glukoza była szczególnie korzystna. Kulturysta (i każda osoba szanująca zdrowie) najbardziej skorzysta na podaży węglowodanów o wolniejszej kinetyce [...]
[...] siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w tym [...]
[...] COX inhibitor and anti-inflammatory drug in human skeletal muscle” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28706001 Needs CJ, Brooks PM. “Clinical pharmacokinetics of the salicylates”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3888490 Chiara Cuccurullo, MD Andrea Mezzetti, MD Francesco Cipollone, MD “COX-2 a układ naczyniowy – anioł czy zło wcielone?” [...]
[...] składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Dlatego właśnie powszechnie fałszuje się np. oliwę z oliwek, stosuje się nieprawdziwe opisy na opakowaniach (sugerujących, iż w środku znajduje się lepszy produkt), czy też [...]
Niestety człowiek ma ściśle określone okno sprawności. W boksie tajskim szczyt formy przypada, gdy zawodnik ma 18-22 lata. Z reguły, później wyczynowy kickbokser odnosi tyle urazów, że musi zakończyć karierę (brak ochraniaczy – poza ochraniaczem krocza i rękawicami, pełny kontakt, użycie łokci i kolan). W dyscyplinach bazujących na sile, [...]
Poprawienie wyglądu mięśni pośladkowych jest dla wielu pań głównym celem ćwiczeń. Mężczyźni o wiele częściej jako najważniejsze określają bicepsy, tricepsy, m. klatki piersiowej czy naramienne. W związku z rozwojem sieci, w Internecie królują bezsensowne plany dietetyczne i treningowe. Gwiazdki fitness obiecują, że „jeśli będziesz trenować wg [...]
[...] syropu glukozowo-fruktozowego, bo w praktyce niczym się nie różnią. Jednak we współczesnym świecie spożywamy i tak zdecydowanie za dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce, dlatego cukier, miód i inne, podobne do nich substancje nie powinny być spożywane w ilości większej, niż kilka % dziennego zapotrzebowania (wg WHO <5% dziennie). Czyli np. [...]
Okno anaboliczne to jeden z najbardziej zmitologizowanych elementów przeplata się tu wątek odżywiania, suplementacji oraz właściwego czasu dla rozpoczęcia odbudowy mięśni. Wielu naukowców weryfikowało już tezy dotyczące „okna” i wbrew obiegowym opiniom oraz guru pseudo-nauki, wyniki wcale nie są jednoznaczne. A więc pora wytoczyć ciężkie działa. [...]
Nie jest żadną tajemnicą, iż od samych swoich początków sporty sylwetkowe są nasycone różnego rodzaju farmakologią. Referencje: https://journals.viamedica.pl/endokrynologia_polska/article/viewFile/25454/20278 Pärssinen M1, Kujala U, Vartiainen E, Sarna S, Seppälä T. “Increased premature mortality of competitive powerlifters suspected to have used [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
[...] a to wróży bardzo źle osobom, które nie podejmują nienaturalnych wysiłków w rodzaju trzygodzinnego biegu. Dla człowieka naturalne jest podejmowanie aktywności interwałowej, dlatego trening siłowy czy TABATA, stacje czy obwody, o wiele lepiej wpisują się w tło większości dyscyplin (szczególnie boksu, zapasów, BJJ, MMA, boksu tajskiego czy sambo, [...]
Trening siłowy w latach 50., 60. i 70. XX wieku nie był tym, co znamy obecnie. Kulturystyka często była dodatkiem do podnoszenia ciężarów czy dodatkowych bojów, które nie mają z nią wiele wspólnego. Kiedyś budowanie sylwetki było uważane za wynaturzenie, a już nikt nie myślał o tym, iż kobiety mogą się zajmować poprawianiem niedoskonałości swoich [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] W prasie (szczególnie brukowej) pełno jest historii w rodzaju „sterydy zabiły mojego syna”! Matthew Dear zmarł 20 kwietnia 2009 r. Tylko to jest pewne. Winą za śmierć 17-latka obarczono sterydy anaboliczno-androgenne. Wszystko byłoby dobrze, ale ... sterydy anaboliczno-androgenne podaje się nawet kobietom i dzieciom (np. oxandrolone nawet w [...]
[...] czy korzystniejsza jest duża ilość protein, czy niska ilość węglowodanów przy redukcji tkanki tłuszczowej? W badaniu wzięło udział 132 uczestników w średnim wieku 50 ± 12 lat, wadze ciała 107 ± 20 kg oraz BMI=37 ± 6 kg/m(2), masie tłuszczu 47,5 ± 11,9 kg. Porównano efekty diet po 3 i 12 miesiącach. Były to: dieta o normalnej zawartości protein [...]
[...] są naturalnie związane z wiekiem, w jednym z badań częstość występowania tego schorzenia nasilała się z upływem czasu. Problem dotyczył 4,5% mężczyzn z grupy wiekowej 40-45 lat, 11,1% mężczyzn w wieku 50-55 lat i 52% mężczyzn w wieku 75-80 lat. W przypadku kulturystów problem wydaje się słabo opisany i mało znany. Postaram się wypełnić tę ważną [...]
[...] słodyczy itd. Paradoksalnie ryby obniżają stan zapalny, ale nie te, które smażono w kiepskiej jakości tłuszczu. W badaniu przeprowadzonym na osobach w wieku 13-17 lat wykazano, że im więcej w diecie było owoców i warzyw, czyli źródeł kwasu foliowego i witaminy C, tym występował niższy stan zapalny. Najwięcej kwasu foliowego (witaminy [...]